«Ми залишили свою квартиру у Луганську та поїхали буквально в нікуди»: переможниця «МастерШеф-14» про виклики під час війни

Володарка титулу «Найкращий кухар країни 2024 року», переможниця 14-го сезону «МастерШеф» (СТБ) Наталка Нікішина мріє про навчання кулінарного мистецтва у Франції та власний ресторан. Але це все, каже дівчина, вже після нашої перемоги. Десять років тому, на початку війни, сімʼя Наталки змушена була переїхати з рідного Луганська до Києва. Тоді вона ще навіть не думала про майбутню професію. Події повномасштабного вторгнення змінили її життя та плани.

Нікішина потрапила на «МастерШеф», бо пообіцяла це своїй мамі, а зараз пов’язує з кулінарією подальше життя. Її концепція страв з локальних продуктів вразила суддів чотирнадцятого сезону проєкту. Баклажан, рапани, стейк із сома та абрикосовий тарт з соняшниковим праліне принесли їй перемогу.

В ексклюзивному інтерв’ю «ФАКТАМ» Наталка Нікішина розповіла про початок окупації Луганська, свої страхи та найсильніше бажання.

«Нас „водили за ручку“, керували, планували»

— Наталко, які зміни трапились у вашому житті після перемоги на проєкті?

— Багато чого відбулося, адже сезон знімався ще влітку 2024 року. Перші пару місяців я просто поверталася до звичайного життя, бо ми, учасники, жили, наче у дитячому таборі. Я навіть скучила за тим, як нас «водили за ручку», керували, планували… Продовжую розвиватися як кухар. Два тижні стажувалась у ресторані Ектора Хіменеса-Браво, працювала ще у декількох закладах і почала активніше вести кулінарний блог.

Наталка з Ектором Хіменесом-Браво

— Ви отримали статуетку переможниці «МастерШеф» та приз у 500 тисяч гривень. На що витратили гроші?

— П’ятдесят тисяч я відразу поклала на збір на честь моєї перемоги, який відкрила разом з благодійним фондом. Це був перший донат, і разом з моїми підписниками ми зібрали понад 150 тисяч на потреби ЗСУ. Частину коштів витратила на зйомки відео для мого блогу, решта чекає на відкриття власного закладу.

Наталка Нікішина мріє навчатися у Франції

— Відомо, що ви з Луганська. Скільки вам було років, коли ви переїхали до Києва?

— 14 років. Ми переїхали всією родиною. Потім батько поїхав на заробітки, а я з мамою та старшим братом залишились у столиці. Переїзд був емоційно важким періодом для всієї нашої родини. Ми залишили свою квартиру у Луганську, комфортні умови та їхали буквально в нікуди. До речі, багато хто зі знайомих таки не впорались з переїздом і повернулися.

— Згадуєте час початку окупації?

— Дуже мало. Памʼятаю, по місту ходили озброєні люди, які нищили все на своєму шляху. Коли ці «чєловєчки» зайшли у місто, було незрозуміло, хто вони є. Батьки швидко вирішили, що я не маю спостерігати й жити в цьому, і ми поїхали до Києва. У Луганську залишилася моя бабуся, час від часу ми спілкуємось. Моя мрія, коли закінчиться війна, побачити та обійняти її.

— У вас любов до кулінарії з дитинства?

— Насправді ні. Мій батько за фахом кухар. Але майже не працював у цій сфері. У мами є освіта кондитера, але вона також працювала за фахом не більше як рік. Але, звичайно, батьки вміють готувати й дуже смачно. Мені було б просто соромно не вміти готувати у такій компанії. Проте професійно почала займатися цим вже саме перед «МастерШефом». На той час я звільнилася з роботи флориста, пішла на фриланс, у мене з’явився вільний час, і я присвятила його кулінарії. Мені це подобалось і заспокоювало. До того ж мій хлопець любить смачно поїсти, тому все склалося.

«Професійно я почала займатися кулінарією вже саме перед “МастерШефом”, — розповіла Наталка

«Відчуття, куди б ти не поїхав, тебе дожене війна»

— Яким було ваше 24 лютого?

— Мама розбудила мене о п’ятій ранку зі словами: «Почалася війна». Я не одразу зрозуміла, про що вона. Тоді я ще працювала флористом, вдень ми зустрілися з колегами, вирішували, що робити далі. Потім почали волонтерити. Тоді відбулася моя перша кухня — великий волонтерський цех, де готували їжу для ТрО.

— Що відчували у перші дні великої війни?

— Це було дивне відчуття, що, куди б ти не поїхав, тебе дожене війна. Прийшло розуміння, що тікати просто немає сенсу, бо це і є моя доля. Тож просто прийняла ситуацію та допомагала, чим могла.

— Хоча могли й покинути країну…

— Жодного разу у мене не виникало такої думки. За весь час великої війни я тільки один раз поїхала до мами, невістки та племінниці в Ірландію. Саме після цієї поїздки вирішила йти на «МастерШеф». У племінниці був день народження — виповнився рік, і мене попросили зробити торт. Тоді я сказала мамі, що, якщо у мене вийде класний торт, піду на «МастерШеф». Це був наче жарт, але, коли торт таки вийшов, мама нагадала про мою обіцянку.

— Для людини, яка ніколи не була пов’язана з телебаченням, участь у телепроєкті непросте завдання.

— Так, і воно тривало два з половиною місяці. Звикання йшло повільно — до камер, світла, постійних зйомок. Графік був доволі насиченим, з п’ятої ранку до десятої вечора, і так майже щодня. Але важко було, скоріше, не фізично, а психологічно — весь час знаходитись разом з учасниками.

— Було відчуття, що перемога буде ваша?

— Ні. В певний момент я навіть зрозуміла, що «померла», але мені будь що треба було йти далі та вигравати конкурси. Іншого вибору не мала, не в моєму стилі здаватися. Я виживала на характері.

«Мені треба було обов’язково виграти у конкурсі», — говорить Наталка

— Кажуть, найскладніша ніч — перед фіналом.

— Тоді вже з’їхалися всі учасники сезону, складно було готуватись. Я попросила на рецепції готелю, щоб мені дали приміщення, де зможу усамітнитися. Мені дали ключі від конференц-залу, де я й готувалася. О першій годині ночі лягла спати, а прокинулася о восьмій ранку. Це була найкраща ніч — я виспалася й розслабилася. Прийшло розуміння, що зробила все, що могла. У фіналі я була задоволена своєю роботою. Насправді, коли береш участь у таких проєктах, наповнюєш життя яскравими барвами й розумієш, що воно має продовжуватись.

Матеріал створений за участю CFI, Agence française de développement médias, як частина Hub Bucharest Project за підтримки Міністерства закордонних справ Франції.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *