Великий піст 2021 розпочався з 15 березня і завершиться напередодні великого свята Великодня, який в цьому році за православним календарем ми відсвяткуємо 2 травня. У кожного тижня з 48 днів посту є свої особливі правила, яких слід дотримуватися, тим, хто постує.
Що можна і не можна робити в другий пісний тиждень, яких обмежень дотримуватися — читайте нижче в матеріалі
Вважається, що перші 40 днів посту символізують той період, коли Ісус Христос провів у пустелі, постячись. Цей час триватиме до 26 квітня, і називається він «Чотиридесятницею». Потім почнеться Страсний тиждень — останній перед Великоднем. Він вважається найсуворішим по меню і поведінці.
Які обмеження в харчуванні на другий тиждень посту
Ці правила поширюються на 2-6 тиждень посту. Понеділок, середа, п’ятниця — сухоїдіння, вівторок і четвер — гаряча їжа без олії, субота та неділя — гаряча їжа з олією.
Так, у вівторок і четвер можна готувати їжу, використовуючи найпростіші пісні рецепти. Приміром, варити, тушкувати, запікати овочі. А от каші — строго на воді (крім вихідних, коли в їжу можна додавати рослинну олію).
Обмеження стосуються не тільки їжі
Великий піст — час не тільки для очищення тіла, але і душі, тому забороняється у всі 48 днів:
- сваритися, злитися, лихословити, пліткувати;
- святкувати і веселитися;
- вживати спиртне;
- повчати інших, демонструвати гординю.
Також утримання стосується інтимного життя, але за обопільною згодою партнерів.
Що дозволено робити у Великий піст
У неділю потрібно відвідувати церкву і в будні дні молитися.
Страви з риби можна собі дозволити на Благовіщення (7 квітня) та у Вербну неділю (25 квітня). А ось на Лазареву суботу (24 квітня) можна порадувати себе ікрою.