В Україні виводять з обігу застарілі банкноти: яких грошей варто якнайшвидше позбутися

Нацбанк України виводить з обігу деякі банкноти. Зокрема, перестануть використовувати банкноти номіналами 5, 10, 20 і 100 гривень зразків 2003-2007 років. Спеціально займати чергу до банку, щоб обміняти ці гроші, українцям не потрібно. Гроші вилучатимуть з обігу в міру їхнього потрапляння до торговельної мережі.

Після того, як застарілі банкноти потраплять до банку, вони вже звідти не повернуться як платіжний засіб. Усі вони підуть на утилізацію.

Таким чином, застарілі банкноти не видаватимуть ні в касах, ні в банкоматах. Однак ні магазини, ні банки не повинні відмовлятися приймати їх як платіжний засіб. Причому, в необмеженій кількості.

В Україні виводять з обігу застарілі банкноти: яких грошей варто якнайшвидше позбутися

Та все ж, якщо у вас накопичилося багато таких банкнот, то краще їх позбутися в першу чергу. Як показує практика із застарілими доларами, банки іноді дозволяють собі ігнорувати циркуляри НБУ щодо приймання та заміни застарілих купюр на нові. Отже, якщо у вас вдома стоять по кутах колготки, набиті паперовими грошима, розв’яжіть спочатку ту пару, в якій ви тримаєте банкноти, що підлягають обміну.

Що буде замість грошей, виведених з обігу?

Замість вилучених застарілих купюр будуть нові гроші того ж таки номіналу. Зокрема, п’яти- і десятигривневі банкноти повністю замінять монетами зразка 2018 року. А банкноти по 20 та 100 гривень замінять на їхні паперові аналоги нового зразка. У нових банкнот буде новий дизайн і вищий рівень захисту від фальшивомонетників.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *