В Україні достроково закінчать опалювальний сезон: що буде з тарифами й до чого готуватися після

В Україні 2023-го можуть достроково закінчити опалювальний сезон. Через порівняно теплу погоду вдалося безболісно пройти зиму, тепер же «Нафтогаз» уже збирається накопичувати паливо для наступної зими. Про те, з якими результатами закінчився опалювальний сезон і до чого готуватися, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Як пройшов опалювальний сезон і чого тепер чекати

Україна пережила найскладніший опалювальний сезон у своїй історії. Попри відключення електроенергії, атаки на ТЕЦ, ТЕС, постійні ракетні атаки, руйнування, енергетичного комунального колапсу уникли, а Росія вкотре провалилася. Опалювальний сезон 2023-го може закінчитися майже на місяць раніше. Причина: надзвичайно тепла для початку весни погода.

«З огляду на прогноз погоди, з понеділка в деяких регіонах можна завершувати опалювальний сезон і заощадити енергоресурси, зокрема газ. До речі, НАК «Нафтогаз України» вже заявив про амбітні плани підготуватися до наступного опалювального сезону за рахунок накопичення газу українського видобутку (без імпорту)», – пояснив голова комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус.

Тепер же доведеться вирішити цілу низку проблем:

відновлення енергосистеми коштуватиме мільярди, без підвищення тарифів ці гроші не знайти. У березні закінчується термін дії постанови Кабміну, якою встановлено чинний тариф на електроенергію. Офіційно у Кабміні відмовляються анонсувати можливий перерахунок тарифів, але зізнаються, що розглядають різні сценарії. За інформацією OBOZREVATEL, може йтися про зростання цін на струм приблизно до 2,5 грн за кВт*год (зараз при споживанні до 250 кВт*год на місяць потрібно платити по 1,44 грн, а в разі споживання від 250 кВт*год на місяць – 1,8 грн за кожну кВт*годину.

борги за комуналку досягають рекордних позначок, і з цим треба боротися. Пеню та можливість відключати комунальні послуги на час воєнного стану скасували. Але при цьому постачальники комунальних послуг мають право звертатися до суду та стягнути борги. Проблема полягає у розмірі судового збору, він становить від 2,6 тис. грн. При цьому велике підприємство може мати тисячі боржників, і щоб на кожного подати до суду, потрібні мільйони гривень тільки на збір, без урахування оплати роботи юристів. Тому через суди найчастіше проходять «показові» стягнення. Наприклад, в одному з підприємств Дніпропетровської області OBOZREVATEL розповіли: після кожної новини про арешт машини за борги кількість неплатників стрімко скорочується. Докладніше про борги можна прочитати тут.

Україна потенційно може обійтися власним видобутком газу. Його до кінця сезону вистачить, а «Нафтогаз» намагається збільшити видобуток та підготуватися до наступного опалювального сезону, використовуючи власний ресурс. «Уже вдалося забезпечити додатковий обсяг газу в розмірі 1,1 млрд куб. м імпортного ресурсу, певний обсяг газу ще очікується, чого за нинішніх погодних умов достатньо для завершення осінньо-зимового періоду», – зазначили в компанії.

Аналітик та експерт газового ринку Павло Присяжнюк у розмові з OBOZREVATEL також припустив, що Україна може досягти енергетичної незалежності (тобто відмовитися від імпорту блакитного палива). Споживання впало на 25-30%, і тепер власний видобуток близько 19-20 млрд кубометрів здатний повністю задовольнити потреби.

Щоправда, експерт зазначив: без залучення інвесторів видобуток збільшити буде складно. А поки війна не закінчилася, чекати значних інвестицій не варто. «Держава – добрий власник, але щоб розвивати видобуток, потрібно буде залучати іноземні інвестиції. Це можуть бути і ЄС, і США, і східні країни», – пояснив він.

Коли можуть відключити опалення і чи не доведеться мерзнути

За законом, місцева влада може закінчити опалювальний сезон після того, як середня температура протягом трьох діб тримається вище за 8 градусів тепла. У Нікополі вже заявили, що опалювальний сезон закінчать 31 березня. Деякі населені пункти відмовляться від постачання тепла вже з 20 березня.

Навіть після можливого похолодання знову запустити роботу котелень не вдасться. Для цього потрібний тривалий підготовчий період. Імовірно, щонайменше з квітня опалення в Україні відключать. А ті українці, які продовжуватимуть «мерзнути», змушені будуть грітися за допомогою електричних обігрівачів.

Однак навіть використання таких обігрівачів не вплине на обсяги споживання. А чинна генерація (яка вже перебуває у профіциті), якщо не буде нових ракетних атак РФ, покриє можливе зростання споживання.

Загалом опалювальний сезон показав: українська комунальна інфраструктура потребує модернізації, але масштабів її міцності багато хто недооцінював. Росія випустила сотні ракет, але так і не спромоглася надовго погасити світло в будинках українців.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *