Заочна мобілізація: юрист розповів про законність видачі повісток через родичів

Українські військкомати освоюють новий спосіб мобілізації військовозобов’язаних чоловіків. Багато ТЦК тепер вдаються до видачі повісток через родичів. За неявку за такою повісткою чоловікам призначають штрафи та загрожують кримінальною відповідальністю. Однак у такій видачі повісток через родичів немає нічого законного.

Чоловіків просто залякують, розповів адвокат Роман Симутін.

Незважаючи на те, що влада щохвилини переконує громадян у законності такої видачі повісток, насправді нічого спільного із законом вона не має. Закон не дозволяє вручати повістку через третіх осіб. Вона має бути видана особисто військовозобов’язаному, на ім’я якого виписана. Навіть більше, він повинен особисто розписатися в її отриманні. Будь-яке відхилення від цих вимог вважається незаконним і може бути оскаржене військовозобов’язаним.

До Симутіна звернувся по допомогу чоловік, якому пред’явили штраф у розмірі 5100 гривень за те, що він нібито ухиляється від мобілізації. При цьому чоловік стверджує, що ніякої повістки не отримував, і дивується, звідки взявся штраф.

У ході вивчення справи адвокат з’ясував, що повістку не було вручено особисто чоловікові, а відправлено рекомендованим листом його тещі на адресу, за якою він нібито проживає. ТЦК нерідко нехтують законами під час мобілізації громадян, цим уже нікого не здивувати, каже юрист. Проте цього разу воєнкоми  перевершили самі себе.

Заочна мобілізація: юрист розповів про законність видачі повісток через родичів

«З’ясувалося, що повістку направили тещі, нібито за його (чоловіка) фактичним місцем проживання, шляхом вручення рекомендованого листа», — розповів Симутін.

Такий спосіб видачі повістки є абсолютно незаконним. Її не можуть вручати жодній іншій особі, крім самого військовозобов’язаного.

«Належно вручена лише правильно заповнена повістка, яка вручена особисто військовозобов’язаному, і він поставив підпис про її отримання. Це передбачені законом вимоги. Все решта – це вигадки, спекуляції та дезінформація», — наголосив адвокат.

Таким чином, людина, на ім’я якої виписана така повістка, зовсім не зобов’язана на неї реагувати. При цьому військкомати роблять ставку саме на юридичну неграмотність населення та на легковірність громадян. Люди схильні довіряти тому, що прочитали у ЗМІ, чи, тим більше, почули від чиновника.

Проте, адвокат радить громадянам не реагувати на таку видачу повісток. І вже тим більше не платити жодних штрафів. Адже, якщо ви заплатите штраф, то цим визнаєте обґрунтованість доводів ТЦК.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *