Кабмін готує нові правила установки лічильників на тепло та воду: комуналку нараховуватимуть по-іншому

Через проблеми, які виникли під час війни, зі своєчасним зняттям показань вузлів комерційного обліку (загальнобудинкових лічильників, — ред.) у Верховній Раді готуються ухвалити урядовий закон, яким встановлять тимчасові нові правила для обладнання будинків лічильниками на тепло та воду, а комунальні платежі за відповідні послуги нараховуватимуть по-іншому.

Це передбачено законопроєктом № 7589 — про внесення змін до Закону України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” щодо особливостей комерційного обліку у період воєнного стану, а також застосування фінансових санкцій за порушення законодавства у сфері комерційного обліку теплової енергії та водопостачання.

 

Згідно з чинним законом, у кожному багатоквартирному будинку мають бути встановлені колективні  (загальнобудинкові) лічильники тепла і води. Прилади обліку встановлюються за кошт обслуговуючих компаній, і цей процес мав бути завершений до серпня 2022 року. Для тих компаній, які не встановлять лічильників вчасно, передбачений штраф.

Однак, у зв’язку з війною, Кабмін пропонує перенести термін встановлення загальнобудинкових лічильників тепла і води на два роки — до 1 серпня 2024 року. І природно, що протягом цих двох років жодних штрафних санкцій за невстановлені лічильники не застосовуватимуть .

Крім того законопроектом передбачено:

  • Перевірку лічильників у воєнний час не проводитимуть. Її відкладуть на післявоєнний період.
  • З лічильників, які вже встановлені у багатоквартирних будинках, у період воєнного стану можна буде не знімати показань.
  • У перші три місяці після скасування воєнного стану представник підприємства, що надає комунальні послуги, має зняти показання лічильника. Вони будуть вихідними для подальшого нарахування.

Відповідно, плату за комуналку (тепло і воду) мешканцям будинку нараховуваьимуть по-іншому:

  • Рахунки за тепло формуватимуть на основі методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг. Цю методику затверджено Мінрегіоном. При цьому рахунок за опалення залежатиме, зокрема, від температури повітря на вулиці.
  • За аналогічною методикою розраховуватиметься і плата за воду для мешканців, які не мають квартирних лічильників води, або які не передають показання своїх лічильників.
  • Для тих мешканців, у яких встановлені в квартирах лічильники води, плата за воду нараховуватиметься за їхніми показаннями.

Нагадаємо, закон зобов’язує постачальника послуги щомісяця забезпечувати зняття показань вузлів комерційного обліку (загальнобудинкових лічильників, — ред.)

Рахунки на оплату наданої комунальної послуги формуються на основі показань вузла комерційного обліку відповідної комунальної послуги.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *