Кого можуть поновити на військовому обліку та призвати до війська під час мобілізації в Україні: роз’яснення

У зв’язку з війною РФ проти України в нас тривають загальна мобілізація та воєнний стан, які поки продовжені до 20 травня. Під час них призову до лав ЗСУ підлягають військовозобов’язані чоловіки у віці від 18 до 60 років, які отримують повістки.

До того ж вручити такий документ можуть навіть громадянам, які були зняті з військового обліку в мирний час. OBOZREVATEL зібрав роз’яснення про те, як це відбувається, і чи підлягають такі чоловіки мобілізації.

«Чинне законодавство розрізняє поняття зняття й виключення з військового обліку. Це також впливає і на питання мобілізації таких громадян, адже законодавець по різному регулює можливість призову на військову службу знятих і виключених з військового обліку осіб», – зазначив юрист-волонтер Гарячої лінії АПУ з питань, пов’язаних з військовою агресією, її наслідками та воєнним станом, Владислав Зайцев.

Так, вручити повістку можуть як знятій, так і виключеній із військового обліку особі. Адже при її врученні уповноважені особи не встановлюють наявність або відсутність факту відстрочки чоловіка від призову. Цими питаннями займається безпосередньо призовна комісія.

По-друге, з повісткою потрібно з’явитися у Територіальний центр комплектування і соціальної підтримки (ТЦК і СП) у встановлений час та дату.

Кого можуть поновити на військовому обліку та призвати до війська під час мобілізації в Україні: роз'яснення

Вирішуючи питання про призов на військову службу таких громадян слід пам’ятати, що закон не містить серед категорій осіб, які не підлягають призову під час мобілізації, знятих із військового обліку. Отже, такі особи можуть бути призвані на до лав ЗСУ за умови проходження медичної комісії.

Що стосується виключених із військового обліку, каже юрист, то вони також не підпадають під категорію тих, хто має відстрочку. Водночас є певні нюанси.

Наприклад, якщо військовий був звільнений зі служби на підставі висновку військово-лікарської комісії (ВЛК) про непридатність до військової служби з виключенням із військового обліку, то його подальша мобілізація унеможливлюється.

«Однак, якщо виключення з обліку внаслідок непридатності до служби відбулося до повномасштабного вторгнення, є ймовірність його виклику на ВЛК для повторного огляду й перевірки стану здоров’я. Встановлення у результаті проходження ВЛК придатності або обмеженої придатності до служби, може мати наслідком наступний призов на військову службу», – пояснив Зайцев.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *