На виборах до Київської облради будуть обиратися 1210 кандидатів від 18 політичних партій

Згідно з аналізом ОПОРИ максимальну кількість кандидатів (84 особи) зареєстрували 6 партій: ВО «Батьківщина», «Європейська солідарність», «За майбутнє», «Опозиційна платформа – За життя», «Слуга народу» та «УДАР Віталія Кличка». У розрізі статі з-поміж кандидатів переважають чоловіки, їх у списках майже 56%.

Київська обласна територіальна виборча комісія на своєму засіданні ще 6 вересня 2020 року утворила 9 територіальних виборчих округів в 7 районах Київської області.

Окрім кандидатів від вищезгаданих 6 політичних сил до Київської обласної ради балотуються представники таких партій: «Україна славетна» (77), «Наш край» (74), Радикальна партія Олега Ляшка (70), «Голос» (65), «Перемога Пальчевського» (62), «Пропозиція» (56), «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна» (55), «Громадянський рух «Хвиля» (55), ВО «Свобода» (51), «Сила і честь» (48), «Партія Шарія» (47), «Партія національного егоїзму» (46).

У розрізі статі більшість кандидатів до Київської обласної ради – чоловіки, їх 676 осіб, або 55,9%. Вони лідирують в кожному з 9 виборчих округів області. Жінок у виборчих списках 534 особи, або ж 44,1%. Першими кандидатами в списках в переважній більшості йдуть чоловіки, вони очолили 11 політичних партій. Жінки представлені першими кандидатами в списках 7 політичних партій.

ТВО №1. У цьому окрузі балотуються 130 кандидатів. Найбільше, 12 осіб, від партії «Україна славетна» та 11 кандидатів від політсили «Європейська солідарність». Мінімальну кількість кандидатів у територіальних виборчих списках по 5 осіб, висунули партії: «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна», «Громадянський рух «Хвиля», «Партія національного егоїзму», «УДАР Віталія Кличка», «Партія Шарія», «Перемога Пальчевського», «Пропозиція» та «Сила і честь». Більшість кандидатів в окрузі – чоловіки, 75 осіб, що становить 57,7%.

ТВО №2. 133 кандидати висловили намір балотуватися в цьому виборчому окрузі Київщини. Найбільшу кількість (12) висунула політична партія «За майбутнє». Найменше висуванців, по 5 осіб, зареєстрували політсили «Голос», «Громадянський рух «Хвиля», «Партія національного егоїзму», «Партія Шарія», «Перемога Пальчевського»,  «Пропозиція», «Сила і честь» та «Україна славетна». Кандидаток у списках меншість: 58/43,6% жінок проти 75/56,4% чоловіків.

ТВО №3. Бачити себе у кріслах Київської облради від цього округу мають намір 135 кандидатів. Максимальну кількість кандидатів (12) висунула політична партія «Україна славетна». Мінімальну кількість своїх представників (5) висунули «Свобода», «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна», «Партія національного егоїзму», «Партія Шарія» й «Сила і честь». У розрізі статі кандидати чоловіки переважають: 76/56,3% проти жінок 59/43,7%.

ТВО №4. 136 охочих кандидатів в депутати будуть балотуватися по цьому округу. Максимальну кількість своїх представників (11) подали партії «За майбутнє», ВО «Батьківщина» та «Україна славетна». Найменше висуванців (5) подали політичні партії ВО «Свобода», «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна», «Громадянський рух «Хвиля», «Партія національного егоїзму», «Партія Шарія», «Перемога Пальчевського»,  «Пропозиція» та «Сила і честь». Що ж до гендерного представництва, то чоловіків по округу балотується більше: 77/55,6% проти жінок 59/43,4%.

ТВО №5. Виборці цього округу обиратимуть з-поміж 126 кандидатів. Найбільшу кількість претендентів (11) у крісла Київської обласної ради подала політична партія «УДАР Віталія Кличка». Найменше висуванців, по 5 осіб, представили політичні сили ВО «Свобода», «Партія національного егоїзму», «Партія Шарія», «Перемога Пальчевського»,  «Сила і честь». Як і в інших округах на Київщині тут лідирують чоловіки-кандидати: 70/55,5% проти жінок 56/44,5%.

ТВО №6. 138 кандидатів позмагаються за крісла в обласній раді. 12 претендентів, найбільшу кількість, подала політична сила «УДАР Віталія Кличка». Найменше представників у списках, по 5 осіб, мають ВО «Свобода», «Партія національного егоїзму», «Пропозиція» та «Сила і честь». Чоловіки-кандидати представлені у кількості 74/53,6% проти жінок 64/46,4%.

ТВО №7. 127 своїх представників подали політичні партії для участі у виборах у цьому окрузі. «Опозиційна платформа – За життя» подала найбільшу кількість кандидатів – 10 осіб. По 5 представників подали 7 політичних сил, а саме: ВО «Свобода», «Голос», «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна», «Партія національного егоїзму», «Сила і честь», ВО «Батьківщина».  За статтю в територіальних списках партій у окрузі переважають чоловіки: 68/53,5% проти 59/46,5%.

ТВО №8. За депутатський мандат в цьому окрузі змагатимуться 144 кандидати. Найбільше, 12 осіб, представлені від партії «УДАР Віталія Кличка». Мінімальну кількість кандидатів висунули 3 політичні сили: «Партія національного егоїзму», «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна» та «Партія Шарія». Кандидатки знову в меншості, їх 63/43,8% натомість кандидатів 81/56,2%.

ТВО№9. У цьому окрузі в депутати Київської облради партії зареєстрували 123 кандидата. Найбільше, 11 представників, подала політична партія «Перемога Пальчевського». Натомість 6 політсил висунули найменшу кількість представників – по 5 осіб: ВО «Свобода», «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна», «Партія національного егоїзму», «Партія Шарія», «Сила і честь» та «Україна славетна». Як і в попередніх випадках, переважають в територіальних списках на окрузі чоловіки: 69/56,1% чоловіків-кандидатів проти 54/43,9% жінок-кандидаток.

Згідно з частиною 9 статті 219 цього Кодексу під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі). А в  разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п’яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку.

За коментарями звертайтеся:

Олексій Рєпік, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській  області

тел.: 073 060 76 78

email: oleksii.riepik@gmail 

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *