Обмін лампочок в Україні: у людей виникли питання, чому LED-лампи “від Урсули“ виявилися китайськими

В Україні повним ходом триває програма обміну енергоємних лампочок розжарювання на LED-лампи. Лише за тиждень, відколи триває акція, українці вже встигли обміняти мільйон лампочок і розпочали лік другому мільйону. Однак, у декого виникли сумніви, що їм видають на обмін саме ті лампи.

Своїми сумнівами українці поділились у Facebook-акаунті Укрпочти, на яку, власне, й покладено місію обміну лампочок.

Нагадаємо, що йдеться про обмін лампочок розжарювання на енергоощадні світлодіодні лампочки. За фінансування цієї програми взявся Євросоюз. Ще в грудні президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн пообіцяла, що ЄС профінансує закупівлю 30 мільйонів LED-ламп для потреб українців. І от лапочки «від Урсули» вже надходять в Україну, і у відділеннях Укрпошти вже тиждень, як розпочали обмін.  

Умови обміну прості: щоб отримати 5 нових енергоощадних лампочок, треба принести 5 застарілих лампочок розжарювання. Причому лампочки розжарювання мають бути в робочому стані – це ще одна умова. (Це дуже дивно, адже усі лампочки розжарювання мають утилізувати, — авт.)

«Фіксуємо перший МІЛЬЙОН отриманих за обміном LED-ламп. Хороший темп, так тримати! Сподіваємося, вони вже освічують домівки українців на всій території країни, де це можливо», — відзвітувала у своїй публікації прес-служба Укрпошти.

Дехто висловив здивування в коментарях, що українці так активно здають старі лампочки на обмін. Адже вже далеко не перший рік в Україні продаються енергоощадні лампочки, а виявляється, ще сила-силенна людей користуються старими.

«В шоці від статистики. Була впевнена, що люди вже років 5-8 тому замінили на led. Тепер зрозуміло, чому завищене споживання електроенергії. Добре, хоч зараз в багатьох з’явилась можливість зменшити свої рахунки», — пишуть у коментарях.

Обмін лампочок в Україні: у людей виникли питання, чому LED-лампи “від Урсули“ виявилися китайськими

Як з’ясувалося, українці ще тримають удома чималі поклади старих лампочок. Так, в одне з відділень Укрпочти принесли на обмін справжню «лампочку Ілліча» ще з незапам’ятних часів СРСР із символікою якогоcь 25-річного ювілею. І головне – що вона виявилась робочою! Отже не виключено, що за підсумками обміну Укрпошта назбирає в себе чималу колекцію раритетів.

Обмін лампочок в Україні: у людей виникли питання, чому LED-лампи “від Урсули“ виявилися китайськими

Втім, дехто із учасників програми засумнівався, чи ті лампочки українцям дають на обмін. Чи, можливо, десь на довгому шляху з Європи до України з ними сталися метаморфози.

«Особисто мене дивують ті лампочки, що видає Укрпошта. По перше, вони випродуковані в Китаї і мають клас енергозберігання F, тобто їхня ощадність досить сумнівна. На скільки мені відомо, в Європу заборонено ввозити і продавати з класом ,F і G»;

«Постає питання, на якому етапі справді енергоощадні лампочки, вироблені в Європі, підмінили на китайське фуфло. Мабуть, з часом цим також зацікавиться СБУ»;

«Чула, що лампочки повинні бути тільки Philips, але дивлюся пишуть, що отримують якийсь Китай. Мабудь укрпошта хоче щоб їх встряснули. Якщо люди будуть фіксувати і насправді виявиться, що міняють не на те що треба, то вилізе боком»;

«Міняють швидко. Це все з хорошого. Лампочки майже не світять мерехтять. Вже замінила на пошті, те саме. Жалкую, що поміняла»,  — прокоментували свої враження від акції деякі українці.

Обмін лампочок в Україні: у людей виникли питання, чому LED-лампи “від Урсули“ виявилися китайськими Обмін лампочок в Україні: у людей виникли питання, чому LED-лампи “від Урсули“ виявилися китайськими Обмін лампочок в Україні: у людей виникли питання, чому LED-лампи “від Урсули“ виявилися китайськими

До речі, як стало відомо, заміну неробочих LED-ламп будуть проводити упродовж місяця після закінчення програми – також на Укрпошті.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *