Тарифи на комуналку в Україні збільшать: за що доведеться платити більше вже з квітня

Вартість води в Україні двічі підвищать через зростання вартості складових тарифу. В результаті, в середньому сім’я щомісяця платитиме на 60 грн більше. А в рамках першого етапу підвищення вже у квітні ціна збільшиться на 12,3%.

Як і чому підвищать тариф

Як йдеться у роз’ясненні НКРЕКП, у середньому витрати сім’ї із 2-3 осіб зростуть на 60 грн. «Рівень тарифів на підприємствах водопостачання та водовідведення залежить від місцевих особливостей виробництва та надання цих послуг», – зазначають у компанії.

Так, ціни залежать від джерела водопостачання, його віддаленості від споживачів, якості води у джерелі водопостачання, застосованої технології очищення, обсягу реалізації послуг, стану основних фондів, розгалуженості комунікацій та багатьох інших факторів.

«З огляду на досвід державного регулювання НКРЕКП діяльності ліцензіатів у цій сфері оптимальним є перегляд тарифів один раз на рік. НКРЕКП розглядає можливість двоетапного перегляду тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення», – йдеться у роз’ясненні.

Причин такого зростання кілька. Чим більше води продає водоканал, тим меншим буде тариф (оскільки розподіляє витрати на велику кількість споживачів). У Києві обсяг споживання знизився на 11,65%. При цьому витрати все одно зросли: на 8,6% більше доводиться платити за електроенергію (вже з огляду на те, що під час падіння обсягу споживання скоротилася і кількість використаних кВт⋅год). Збільшилась амортизація на 9,03%.

Різко подорожчали реагенти (на 81,69%), а на зарплати доводиться витрачати на 23,97% більше. У ситуації, коли собівартість зростає, єдиний шанс зберегти тариф – компенсувати нижчі ціни з комунального чи державного бюджету. Проте грошей на це нема.

Що ще може подорожчати

В Україні тариф на електроенергію можуть збільшити приблизно вдвічі: з 1,44 грн за кВт*годину (при споживанні до 250 кВт*година на місяць) до 2,5 грн за кВт*годину. Такий крок необхідний проведення ремонтних робіт.

Про це йдеться у матеріалі OBOZREVATEL. Так, відновлення енергосистеми коштуватиме мільярди, без підвищення тарифів ці гроші не знайти. У березні закінчується термін дії постанови Кабміну, якою встановлено чинний тариф на електроенергію.

Офіційно у Кабміні відмовляються анонсувати можливий перерахунок тарифів, але зізнаються, що розглядають різні сценарії. За інформацією OBOZREVATEL, може йтися про зростання цін на струм приблизно до 2,5 грн за кВт*год (зараз при споживанні до 250 кВт*год на місяць потрібно платити по 1,44 грн, а в разі споживання від 250 кВт*год на місяць – 1,8 грн за кожну кВт*годину.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *