Українців готують до триразового підвищення тарифів на електроенергію

В Україні підвищуватимуть тарифи на електроенергію для населення. Іншого шляху немає. Їх наближатимуть до європейських. Тому триразове підвищення тарифів може стати не межею, а лише проміжним етапом.

Після війни нашій країні знадобляться великі гроші на відновлення зруйнованої енергосистеми. Взяти їх немає звідки – хіба що в борг. Однак борги рано чи пізно доведеться віддавати. А ресурси країни, яка, тим більше, несе через війну величезні економічні втрати, не безмежні. Тому перегляд тарифів є неминучим. Причому тарифи на електроенергію можуть змінитися вже після закінчення опалювального сезону. Про це, зокрема, нещодавно говорив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.

Дефіцит електроенергії в Україні зростає із кожним ракетним ударом агресора. Через ліміти на енергоспоживання не можуть нормально працювати підприємства. Їм доводиться або користуватися дорогою енергією від генераторів, або різко скорочувати обсяги виробництва, а отже, і скорочувати працівників та відрахування до бюджету. Все це призводить до колапсу економіки країни.

При цьому всі заклики енергетиків до населення заощаджувати електроенергію залишаються майже без реакції. Це видно з платіжок українців. Незважаючи на відключення електроенергії, населення використовує майже стільки ж електрики, як до відключень. Як тільки з’являється світло, люди вмикають усі електроприлади сазу. Але заощаджувати все одно доведеться.

Українців готують до триразового підвищення тарифів на електроенергію

До того ж, Європа давно почала економити із солідарності з Україною, щоби скоротити залежність ЄС від російських енергоресурсів. При цьому в Європі тарифи на електроенергію набагато вищі за українські: від 7 до 11 за кВт-год на наші гроші. А оскільки Україна обрала шлях до Європи, отже й ціни на все у нас будуть рано або пізно європейські. І ймовірно, ці ціни навчать нас економно витрачати енергію набагато ефективніше, ніж заклики енергетиків і влади.

На сьогодні можна виділити такі причини неминучого підвищення тарифів на електроенергію:

  • потреба у грошах на відновлення розбитої енергосистеми;
  • економія електроенергії побутовим сектором для більш ритмічної роботи підприємств;
  • приведення тарифів на електроенергію у відповідність до європейських.

При цьому ще не слід забувати, що Україна заявила про намір збудувати кілька нових атомних енергоблоків. Не треба бути екстрасенсом, щоби здогадатися, за чий рахунок їх будуватимуть.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *