У РНБО розповіли про тарифи на комуналку: на які тарифи немає мораторію

В Україні встановлено мораторій щодо підвищення комунальних послуг. Їх не підвищуватимуть до кінця воєнного стану та ще півроку після його скасування. Проте мораторій встановили не на всі тарифи.
Тим часом Мережею гуляє чимало чуток, пов’язаних із комунальними тарифами. Зокрема, кажуть, що мораторій незабаром скасують, і деякі тарифи навмисне «забули», щоби до них включити усі можливі підвищення. У РНБО розвінчали деякі з цих фейків.

«Восени тарифи на тепло для населення зростуть удвічі»

Це неправда, оскільки Верховна Рада ухвалила закон № 2479-IX щодо встановлення мораторію на підвищення тарифів, і зокрема тарифу на тепло. Президент Зеленський нещодавно цей закон підписав.

«Та цей мораторій діє лише до кінця року, а потім «заплатимо» за всі місяці!»

І це також вигадка. Мораторій встановлено на весь час дії воєнного стану і ще на пів року після нього. Тому, якби навіть завтра раптом настав мир, то все одно мораторій тривав би ще, як мінімум, до кінця лютого. А оскільки про мир поки що, на жаль, і розмов немає, то мораторій затягнеться невизначено довго.

«А про постачання газу забули! Зараз усе в «платіжку» включать»

Це також неправда, тому що законом встановлено мораторій не лише на послуги з подачі тепла та гарячої води, а й на послуги з розподілу природного газу.

При цьому за цінами на газ для населення мораторію немає, проте постачальники не будуть їх підвищувати, як мінімум, до кінця майбутнього опалювального сезону.

Проте мораторій все ж таки встановлено не на всі тарифи. Наприклад, щодо вартості електроенергії наразі більше питань, ніж відповідей.

Що буде з тарифами на електроенергію, поки неясно

Діючі тарифи на електроенергію для населення поки що встановлені до 31 жовтня 2022 року. При місячному споживанні до 250 кВт-годин споживачі платять за тарифом 1,44 грн/кВт-год. А якщо розмір споживання перевищує 250 кВт-год, то споживачі платять за тарифом 1,68 грн/кВт-год.

Однак, що буде після 31 жовтня, наразі невідомо. Очевидно, багато залежатиме від того, в чиїх руках на той час опиниться Запорізька АЕС, яка генерує 20% усієї потужності нашої країни. Якщо окупанти відключать її від української енергосистеми, то Україні доведеться нарощувати генерацію за рахунок теплових електростанцій. А це вимагатиме додаткових витрат або наддорогого газу, або, також недешевого, вугілля.

Крім того, поки що немає визначеності з тарифами на воду та каналізацію, які майже напевно зростуть, якщо підвищать тарифи на електроенергію.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *