Церковне свято 22 березня, народні традиції та день у світі та Україні

22 березня 2023 року православна церква вшановує пам’ять сорока Севастійських мучеників, а в народі це свято називають просто Сорок святих. Дізнайтеся все про його історію та прикмети.

Історія свята Сорок святих

40 мучеників були римськими солдатами, яких стратили в Севастії (нині — Сівас, місто та район у Туреччині, розташований на території Західної Вірменії). Розповіді про цих мучеників добре задокументовані історично та віками надихали віруючих.

Приблизно в 320 році імператор Східної Римської імперії Лікіній видав указ, який зобов’язував кожного християнина зректися своєї віри або зустріти смерть. Коли цей указ оголосили римській армії, 40 воїнів різних національностей відмовилися принести жертву римським богам. Вони постали перед судом у Севастії, і тамтешній правитель погрожував їм ганьбою, якщо вони продовжать вірити у Христа. Також він обіцяв підвищення кожному, хто відмовиться від своєї віри. Усі стояли твердо.

Фото: Wikipedia

Потім імператор розробив план перевірки їхньої віри. Солдат мали помістити на крижану поверхню замерзлого озера, поки вони або не передумають, або не замерзнуть на смерть. Севастійські мученики самі роздяглися і підбадьорювали один одного в цьому випробуванні. На березі озера розпалили багаття і нагріли ванни, а воїнам сказали, що вони можуть вийти з льоду та зігрітися, якщо відвернуться від християнства.

Три дні та ночі група терпіла. Один молодий солдат вирішив піти заради теплих ванн, але його тіло не витримало перепаду температури. Один із стражників побачив це і надихнувся рішучістю інших 39. Він заснув біля вогнища і побачив сон, в якому ангели спустилися до воїнів на озері та увінчали їх. Він нарахував 39 корон і вирішив до них приєднатися. Стражник склав зброю та плащ, проголосив себе християнином і вийшов до групи на лід, довівши число мучеників до 40.

День Сорок Святих або «Сороки»: що не можна робити в цей день | Рівне Медіа

На ранок четвертого дня більшість чоловіків загинули, а решту вбили. Усі тіла було спалено, а порох кинули у воду. Родина святого Василя Великого, чиї батьки та троє братів і сестер також є святими, була серед тих, хто допоміг зібрати останки мучеників.

Фото: pixabay.com

Народні прикмети на Сорок святих 22 березня

В народі у дня пам’яті сорока Севастійських мучеників з’явилася своя етимологія та сенси. Його називають Сорок святих чи Сороки. Вважається, що цей день із теплих країв повертаються 40 видів птахів, а сорока в’є гніздо із 40 прутиків. Господині пекли на свято кренделі у формі птахів, бублики та калачі. З покоління до покоління передавалися і народні прикмети:

  • Якщо на Сорок святих мороз і похмуре небо, то незабаром потеплішає і можна буде сіяти.
  • Якщо погода тепла – ще 40 днів буде тепло.
  • Якщо у цей день сонце розтопить сніг — чекайте великого врожаю кавунів.
  • Сороки та галки літають у цей день — до теплої весни.
  • 22 березня співає синиця – до потепління.
  • Якщо на Сорок святих йде дощ — улітку не буде зливи, а осінь буде сухою і погожою.
Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *