Воїни ЗСУ зможуть стати батьками, навіть якщо втратять здатність до репродукції: деталі законопроекту

Воїни ЗСУ зможуть стати батьками, навіть у тому випадку, якщо отримають поранення, несумісне зі здатністю до статевого життя. Репродукція буде можлива за рахунок збереження біологічного матеріалу бійців ЗСУ. Відібраний у бійців репродуктивний матеріал зберігатимуть у кріобанках.

Такі революційні ідеї містить у собі законопроект №8011, поданий групою народних депутатів і прийнятий Радою за основу. Про це повідомив у своєму Telegram-каналі нардеп Ярослав Железняк.

Таким чином, бійці ВСУ отримають шанс на повноцінне біологічне батьківство (або материнство) навіть у тому випадку, якщо вони отримають на фронті поранення, несумісні з подальшим продовженням роду.

Що пропонують автори законопроекту?

Ідея законопроекту зрозуміла. Війна, на жаль, це не тільки переможні рапорти, але й загибель та поранення тисяч людей. У багатьох випадках бійці можуть отримати поранення, яке матиме вплив на репродуктивну систему, або й взагалі можуть втратити здатність до статевого життя. А серед них – немало молодих людей, які до війни не встигли завести дітей. От саме для таких людей і розрахований цей законопроект.

Держава хоче дати їм можливість продовжити свій рід, навіть якщо вони фізично вже не матимуть такої здатності. Для цього в Україні мають намір налагодити зберігання репродуктивного біоматеріалу в кріобанках.

«Метою законопроекту є створення державних гарантій щодо збереження можливості біологічного батьківства/материнства для захисників та захисниць України, у випадку отримання ними поранень, які впливають на репродуктивні функції», — пишуть у пояснювальній записці до законопроекту.

Скільки коштуватиме така ініціатива?

Як стверджують ініціатори законопроекту, собівартість забору статевих клітин коштує (дається приблизна ціна):

  • у чоловіків – 450 грн;
  • у жінок – 1425 грн.

Водночас, попереднє медичне обстеження бійців можна проводити під час загального проходження військово-лікарської комісії, переконують вони.

Хоча, щодо цього є сумніви. Адже ВЛК, особливо зараз, у воєнний час, визнають здоровими усіх, хто здатний стояти на ногах. А в цьому випадку, ймовірно, знадобляться і генетичні, і ще якісь складні медичні обстеження.

Воїни ЗСУ зможуть стати батьками, навіть якщо втратять здатність до репродукції: деталі законопроекту

Втім, навіть якщо таку статтю витрат скинути з рахівниць, то ще потрібні будуть гроші на зберігання замороженої сперми та яйцеклітин у кріобанках. Це – також додаткові витрати. Наприклад, за зберігання стовбурових клітин дитини батьки платять близько 130 доларів на рік. Очевидно, що й зберігання репродуктивного матеріалу – процедура не дешевша.

І нарешті залишається ще й найзатратніша частина проекту. У випадку, якщо в пораненого бійця все піде за найгіршою схемою, і все-таки знадобиться штучне запліднення від збереженого біоматеріалу, хто платитиме за це? Адже ШЗ – дуже дорога процедура.

Хто за все заплатить?

Звісно, що не самі бійці. Якби в них були такі гроші, то навіщо потрібний був би той законопроект? Втім, депутати переконують, що реалізація цього закону взагалі не потребуватиме додаткових коштів. Мовляв, вистачить тих грошей, які були закладені в бюджеті на медицину, і які вдалося заощадити через масовий виїзд українців за кордон.

«Покриття витрат на реалізацію комплексу заходів, з метою забезпечення права на біологічне посттравматичне батьківство (материнство) передбачається провести за рахунок перерозподілу коштів державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення, економія яких утворилася внаслідок масового виїзду громадян за кордон», — пояснюють автори законопроекту.

І наостанок: на кого поширюватиметься дія цього закону?

Мабуть, це те, що турбує всіх найбільше. Адже в такому законі, крім фінансових і суто технічних підводних каменів, приховано ще й немало етичних проблем, які також треба передбачити, ретельно виписати, і продумати алгоритм дій на всі випадки життя.

Так от: дія закону поширюватиметься лише на тих бійців, які здобули каліцтва, але вижили. Щодо загиблих бійців, то закон не передбачає їхньої репродукції з допомогою збереженого матеріалу. Та мабуть саме це нині найбільше непокоїть тих матерів і батьків, які проводжають своїх молодих, а дехто і єдиних, дітей на  фронт.

«Законопроектом не передбачається запровадження державних заходів щодо забезпечення посмертного батьківства/материнства. Порядок використання біологічних матеріалів у разі смерті військовослужбовця, згідно норм проекту має визначатись Кабінетом Міністрів України з урахуванням вимог законодавства про захист персональної інформації», — йдеться у пояснювальній записці.

Отже, до закону є немало запитань. Але те, що він потрібен нашому суспільству не менше, ніж зброя — безперечно. Як і те, що законодавці запізнилися з ним вже, принаймні, на рік.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *