Ціни на продукти злетять ще на 40%: які товари подорожчають найбільше

В Україні очікується черговий стрибок цін на продукти. Вони до кінця року подорожчають на 40%. Економіст Олег Пендзин назвав товари, вартість яких збільшиться найбільше.

Експерт повідомив, що насамперед злетять у ціні імпортні продукти. Серед них овочі, які Україна через військові дії на півдні країни змушена закуповувати за кордоном.

Олег Пендзин нагадав, що до Верховної Ради направлені два законопроекти – на введення податку на конвертацію з гривні в долар для імпортерів та на повернення акцизу на нафтопродукти. Якщо вони будуть прийняті, додаткові кошти доведеться враховувати у ціні. Весь імпорт стане дорожчим як мінімум на 13%. Йдеться не лише про продукти, а й побутову техніку та інші категорії товарів.

Аналітик зазначив, що НБУ прогнозує зростання цін у середньому на 10% до кінця року. Наразі інфляція цін на продукти вже становить 29% порівняно з 2021 роком. Ситуація лише погіршуватиметься.

Пендзин розповів, що подорожчає максимально.

«Лідерами зростання в ціні будуть хліб та овочі. Зараз у нас також імпортні кавуни, дині, персики. Це все також подорожчає. Щодо м’ясних продуктів, я не думаю, що вони сильно подорожчають, бо зменшився попит. Що стосується картоплі, то є надія, що він сильно не зросте в ціні, тому що ті, хто має можливість, його висадили і начебто дефіциту не прогнозується», — цитує експерта UNN.

Ціни на продукти злетять ще на 40%: які товари подорожчають найбільше За даними Олега Пендзина, баланси по харчових продуктах числяться під 40 мільйонів осіб, 7,2 мільйона з яких залишили Україну та стали біженцями. Він також підкреслив, що наші співвітчизники стали біднішими, тому менше купують м’ясо.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *