Як безпечно користуватися туристичною плиткою з газовим балоном у квартирі: основні рекомендації

Під час блекауту питання приготування їжі стає ключовим для більшості українців, адже багато хто з них мають електроплити, які під час вимкнення електроенергії не працюють. Найпростішим та найбюджетнішим способом вирішити цю проблему є купівля портативної газової плити та невеликого газового балона. Це туристичне спорядження, але за критичних умов такою плитою можна користуватися і в квартирі, дотримуючись певних правил безпеки.

У листопаді лише у Києві було зафіксовано три вибухи туристичних газових балонів у квартирах громадян. На щастя, загиблих та травмованих немає, але городян просять бути максимально обережними та дотримуватись інструкції, яка додається до газового обладнання.

Важливо купувати портативну плиту та балон у перевірених продавців. При покупці  потрібно ретельно перевірити цілісність пристрою. Вибирайте балони ізобутану, а не пропан та бутан. Всі ці три гази використовуються в газових балонах, але ізобутан добре горить навіть за низьких температур, що для зими – найкращий варіант.

Як безпечно користуватися туристичною плиткою з газовим балоном у квартирі: основні рекомендації

Включати туристичну газову плитку потрібно в приміщенні, що добре провітрюється, найкраще встановити її на балконі. При готуванні на ній виділяється небезпечний чадний газ, тому вентиляція та провітрювання є обов’язковими.

Не допускайте потрапляння на газовий балон сонячних променів.

Включно з плитою, готуйте на маленькому полум’ї. Вогонь не повинен виходити за краї посуду. Таким чином газ не витрачатиметься марно.

Коли в балоні залишається мало газу, він нагріває посуд дуже слабко. Іноді взагалі не вдається запалити полум’я. Стеж за цим моментом: потрібно вчасно замінити газовий балон, щоб уникнути небезпечної ситуації.

Які балони потрібні для портативної газової плити

Найкомпактніші варіанти газових плиток вимагають використання цангового газового балона на 400 мл. Такий балон встановлюється безпосередньо у корпус виробу. У якості палива використовується не пропан, а суміш пропану з бутаном, що дозволяє досягти вищої температури полум’я.

Цангові балони із газом на 400 мл вважаються універсальними. Однак існують цангові балони на 520 і 600 мл. Тому при покупці плити необхідно обов’язково перевірити інструкцію. Може виявитися, що пристрій не працює на стандартних балонах.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *