Виробники попередили українців про значне зростання цін на хліб

В Україні майже невпинно дорожчає хліб — продукт, який для багатьох незаможних громадян став основою щоденного раціону. Щомісячно його вартість зростає на 1,5–2%. Отож, до кінця поточного року цей популярний продукт, відповідно до прогнозів, додасть у ціні ще приблизно 20%. 

Про ключові чинники, які провокують подорожчання хліба, розповів під час ефіру одного з українських телеканалів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, пише UAportal.

Експерт зауважив, що протягом минулого року вартість хліба зросла понад 20%. Аналогічна тенденція фіксується і цьогоріч.

На ціноутворення хліба впливають відразу декілька факторів. Передусім вони пов’язані з війною, яка триває вже понад 3 роки. Зокрема, наразі як аграрна галузь, так і харчова промисловість, відчувають гострий кадровий голод. Отож багато підприємств нині вдаються до автоматизації виробництва, яке потребує чималих додаткових фінансових витрат. 

Не останню роль у зростанні цін відіграє й продовольча інфляція. За словами Дениса Марчука, інфляційні процеси в Україні тривають постійно та аж ніяк не сповільнюються. Як наслідок, не припиняють дорожчати енергоресурси, сировина та вартість тих чи інших послуг. Зокрема, йдеться про логістику, яка також має суттєвий вплив на кінцеву вартість хліба. 

Виробники попередили українців про значне зростання цін на хліб - today.ua

«Ціна логістики сьогодні, коли відбуваються коливання на паливо, воно теж закладає основу ціноутворення», — пояснює аналітик.

Експерт додає, що коли йдеться про такий продукт як хліб то його вартість значною мірою залежить і від рівня врожайності. А врожайність, у свою чергу, залежить від ряду факторів, таких як видатки на аграрні ресурси, погодні умови та нестабільність економічного сектору. У підсумку дорожчає борошно та  зростає вартість хлібобулочних виробів, зауважив Марчук.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *