Біженці розповіли, чи повертатимуться в Україну: чого чекати і як це вплине на кожного

Понад 4,5 млн українців перебувають за кордоном у статусі біженців. Більшість із них – знаходиться в Польщі. Від того, чи вони повернуться додому, залежить майбутнє України. Без повернення біженців вкрай складно відновити економіку та реалізувати план Маршала для країни.

Про те, чи українці повертатимуться додому та які є загрози, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Половина українців не повернеться після війни додому: чому та які настрої

Половина біженців з України не збираються залишати Польщу одразу після закінчення війни, йдеться у результатах соціологічного дослідження EWL, яке є у розпорядженні OBOZREVATEL. Лише 31% українців заявив, що готові одразу ж повернутися додому. 16% нічого не планують, 45% – не планують повертатися одразу, решта – пов’язують своє майбутнє з Польщею.

«Більша частина біженців після закінчення війни чекатиме ще деякий час, щоб остаточно переконатися, що в Україні безпечно і чи варто повертатися. Крім того, більшість біженців, а саме 84% знайшли роботу, влаштували дітей у сади та школи, відкрили свій бізнес та здобувають у Польщі освіту. Дехто вже створив сім’ю, деяким нікуди їхати через розбомблені будинки», – пояснюють в агентстві.

У Польщі перебуває близько 2,3 млн. українців, половина з них – приїхали ще до 24 лютого 2022-го. Поляки створили всі умови для українців: допустили їх до ринку праці, дозволили безкоштовно здобувати освіту, надали житло, соціальні виплати. На підтримку українських біженців витратили 3,5 млрд. євро.

Це величезна сума. Але з іншого боку, українські біженці швидко адаптувалися, вісім із десяти людей уже знайшли роботу. Як результат: біженці заплатили 10 млрд євро податків та повністю компенсували витрати на свою підтримку. Середня зарплата в Польщі в кілька разів вища за українську, за повного робочого дня українці можуть заробляти близько 29 тис. грн на місяць.

«Для молодої людини можна легко знайти роботу на 50 тис. грн. Дівчатам складніше, менше вакансій. Але ось у мене знайома влаштувалася в ресторан на 39 тис. грн якщо перевести зі злотих. Невістка моя працює на консервному заводі і стабільно 40-46 тис. . грн отримує», – розповідає українка Ольга. В Україні в неї залишився чоловік, який продовжує працювати і допомагає літнім батькам. Ольга каже: багато її подруг уже забрали своїх чоловіків до Польщі, перетин кордону з підробленими волонтерськими документами коштує близько 1 тис. євро.

«У мене онуку п’ять років. Я його в садок відводжу, забираю. Тут якщо не забрати вчасно, то платити доведеться за знаходження в садку. А невістка працює. Так онук мій за рік вивчив польську. У нього тепер три мови: українська, польська та російська», – розповідає українка.

Як розповіли OBOZREVATEL у Gremi Personal, історії про те, як українцям складно знайти роботу у Польщі – міф. Опитування підтверджують, що більшість бажаючих знаходять собі роботу вже першого місяця пошуку. Як зазначила представник компанії Ганна Джоболда, бізнес у Польщі конкурує не лише за українців на низькокваліфіковані роботи, а й готовий наймати фахівців, які мають високі професійні навички. Якщо українець встиг вивчити польську мову, фактично вона може конкурувати на ринку руди на рівні з громадянами Польщі.

Українці потрібні полякам, а Україна втрачає мільярди

Українці у травні-грудні 2022 року за допомогою карток витратили за кордоном 361,4 млрд грн (у 7 разів більше за аналогічний показник 2021-го). Якщо раніше заробітчани переказували своїм сім’ям суму, яка перевищувала обсяг прямих іноземних інвестицій, то тепер обсяг виведених коштів злетів.

Частина українців продовжує працювати віддалено і при цьому жити та витрачати свої кошти за кордоном. Крім того, українські чоловіки відправляють свої сім’ям, які як біженці перебувають за кордоном, матеріальну допомогу (її обсяг обмежений постановою НБУ).

Головний демограф України Елла Лібанова на одній із конференцій заявила : є загроза, що не українки повернути додому, а після закінчення війни заберуть до себе за кордон українців. Це може стати значним ударом по демографічній ситуації у країні.

Головне питання – у безпеці. Якщо війна не закінчиться, а перейде у заморожений стан, Україна ризикує втратити можливість отримувати інвестиції, а також залишитись без частини населення. «Поки не буде безпеки, складно сподіватися, що багато біженців повернуться в Україну. Безпека – головне. Інший чинник – яка буде економічна ситуація. Є гостра проблема з житлом. Так, як ми бачимо, українці до свого житла прив’язані, і лише наші війська звільняють територію – люди вже хочуть повернутись. Але якщо знищено житло, нікуди повертатися», – розповідає демограф OBOZREVATEL Людмила Слюсар.

З іншого ж боку, повернення близько 4,5 млн українських біженців, які встигли здобути досвід у розвинених страхах ЄС, США, Канаді може стати поштовхом для реалізації реформ усередині країни, економічної стабілізації та швидкого відновлення країни.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *