Вихідні на Великдень 2023: в Україні ухвалили остаточне рішення щодо святкування


Православний Великдень у 2023 році відзначатиметься у неділю, 16 квітня. В Україні понеділок після великого церковного свята завжди був вихідним. Однак через нинішнє військове становище звичних для всіх українців трьох вихідних на Великдень цього року не буде.

Коли відзначається Великдень у 2023 році

Великдень – одне з головних релігійних свят для представників усіх конфесій. Іудеї цього року відзначають Великдень 5 квітня, католики – 9 квітня, а православні – 16 квітня.

Згідно з українським законодавством (ст.73 КЗпП), у понеділок після Великодня має бути додатковий вихідний. Однак в Україні до 18 травня діє військовий стан, і всі додаткові вихідні скасовано.

Таким чином, у понеділок 17 квітня 2023 року українці не отримають додатковий вихідний день і працюватимуть.

Вихідні на Великдень 2023: в Україні ухвалили остаточне рішення щодо святкування

Нагадаємо, що за тиждень до Великодня (7 квітня 2023 року) православні відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці.

В останній тиждень перед Великоднем кожен день має сакральне значення. Саме в цей період віруючі починають випікати паски, фарбувати яйця, і дотримуються найсуворішого посту. Найважливішими днями вважаються Чистий четвер (13 квітня 2023 року) та Страсна п’ятниця (14 квітня 2023 року).

Увечері у суботу проводиться Великодня служба. Після настання опівночі у церквах розпочинається ранкова великодня служба – урочисте богослужіння. До сходу сонця потрібно освятити паски, крашанки та інші продукти, які несуть віруючі у великодніх кошиках.

Незважаючи на війну, і минулого року, і цього року, великодні богослужіння в церквах на Великдень не скасовуються.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *