Оприлюднено новий тариф на газ для 9 мільйонів абонентів, яких навесні перевели до Нафтогазу

У травні поточного року майже 9 мільйонів абонентів збанкрутілих облгазів перевели на обслуговування в Нафтогаз, як до постачальника останньої дії. Термін дії пільгового тарифу, за яким цим новоприбулим клієнтам відпускали газ у нового постачальника, скінчився 31 серпня. Тепер їм оприлюднили новий тариф на газ, який діятиме, принаймні, до 1 травня 2023 року. Їх перевели на базовий річний тариф Нафтогазу.

Відповідне рішення прийняла Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

У травні багато обласних газових компаній, переважна більшість яких працювала під брендом Твій ГазЗбут, не змогли укласти договори про закупівлю газу з Нафтогазом і фактично були визнані банкрутами. Через це їхніх абонентів перевели на обслуговування в компанію Нафтогаз, яка, з-поміж іншого, виконує функції  постачальника останньої надії (ПОН). Таким чином, на обслуговуванні Нафтогазу відразу опинилось майже 9 мільйонів (8,8) нових абонентів.

Відповідно до правил, для клієнтів ПОН діє інший тариф на газ – не такий, як для постійних клієнтів Нафтогазу. Він значно вищий за фіксований річний тариф, який становить 7,96 грн/кубометр. На засіданні НКРЕКП була озвучена реальна ціна газу від ПОН. Відповідно до розрахунків, зараз вона коливається від 100 до 200 грн/кубометр.

Оприлюднено новий тариф на газ для 9 мільйонів абонентів, яких навесні перевели до Нафтогазу

Але до кінця серпня діяв наказ Міненерго, відповідно до якого Нафтогаз був зобов’язаний відпускати газ новим клієнтам за ціною своєї базової річної пропозиції, тобто за 7,96. Однак 31 серпня скінчився термін дії цього наказу Міненерго. І над 9 мільйонами абонентів нависла реальна загроза переведення на «космічні» тарифи від ПОН.

Проте Нафтогаз сам звернувся до НКРЕКП щодо продовження дії тарифу 7,96 для клієнтів ПОН. І Нацкомісія ухвалила таку постанову.

«Це прямі норми закону. Так ми захищаємо споживачів. Вважаю, що ми не можемо не ухвалити цю постанову. Щоб не було ніяких хвилювань», – зазначив під час засідання член НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Такий тариф затверджено не назовсім

Відповідно до постанови Нацкомісії, такий тариф на газ діятиме до 1 травня року, що настане за роком, в якому буде припинено або скасовано воєнний стан в Україні. Тобто, якщо війна скінчиться ще цьогоріч, то тариф діятиме до 1 травня 2023. Якщо ж кінець війні буде покладено в наступному році, то термін дії фіксованого тарифу буде продовжено до 1 травня 2024.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *